niedziela, 27 listopada 2011

ciabata


  • 600 ml mąki pszennej
  • 150 ml płatków owsianych
  • 400 ml ciepłej (letniej) wody
  • 1 łyżka miodu
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli

Odmierzyć płatki owsiane a następnie ciepłą (letnią) wodę. Płatki owsiane zalać wodą, dodać miód, pokruszone drożdże, oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. W tym czasie  odmierzyć mąkę, przesiać do dużej miski.

Rozczyn z drożdżami wlać do przesianej mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać sól, wymieszać, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Razem z solą możemy dodać posiekane suszone pomidory, suszone zioła czy posiekane oliwki.

Ciasto podzielić na 3 części , rece warto posmarować oliwką, aby ułatwić odklejenie od rąk, i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posypać sezamem lub pestkami dyni czy czarnuszką. Odstawić do podrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika do maksymalnej temperatury (250 stopni C). Zanim zaczniemy nagrzewać piekarnik możemy jeszcze odczekać około 20 minut jeśli mamy czas.
Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec dalej przez kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć ciabatty na metalową kratkę do wystudzenia. Pokroić dopiero po ostudzeniu. No, może nie zupełnie do końca...za dobre na ciepło :)

przepis zaczerpnięty z blogu-kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz